Co warto wiedzieć o miodzie? Poznaj właściwości i dowiedz się jak rozpoznać prawdziwy!
Miód to złoty dar. Ten pszczeli produkt ma wiele korzystnych dla zdrowia zalet, dlatego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, tak wiele osób chętnie po niego sięga. Ponadto ma liczne właściwości odżywcze oraz działanie lecznicze – w zależności od typu i jest zdecydowanie zdrowszym zamiennikiem cukru.
Właściwości miodu
Właściwości mogą się różnić w zależności od tego z jakich roślin został on pozyskany. Z tego postu dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o miodzie. Zacznę więc od przybliżenia walorów najpopularniejszych rodzajów. Zamieszczę też „ściągę”, którą możecie pobrać i wydrukować.
Miód lipowy
Oprócz glukozy i fruktozy zawiera flawonoidy, garbniki, olejek eteryczny i enzymy. Zawiera magnez, potas, chlor i mangan oraz witaminy z grupy B. Warto go stosować, gdy jesteśmy osłabieni, niedożywieni i wspomagamy leczenie infekcji czy wracamy do zdrowia po przebytej chorobie. Zawarte w nim substancje mogą obniżać gorączkę, działają wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma pozytywny wpływ na koncentrację, łagodzi napięcia i obniża stres.
Miód gryczany
Ma barwę brązową i jest lekko ostry w smaku. Zawiera rutynę wzmacniającą układ krwionośny, polecany jest przy miażdżycy. Dodatkowo wspomaga gojenie ran. Znajdziemy w nim żelazo i magnez, dlatego powinny sięgać po niego również osoby cierpiące na anemię. Może wspomagać wzrok i słuch.
Miód rzepakowy
Jego barwa jest biało-kremowa. W jego zawartości znajdziemy flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne, które dobrze oddziałują na tarczycę i śledzionę, żelazo, potas, magnez, witaminy z krupy B, K oraz witaminę C. Reguluje pracę serca, ciśnienie i spowalnia rozwój miażdżycy. W przeciwieństwie do poprzednich miodów nie ma działania antybiotycznego, aczkolwiek polecany jest dla osób mających problemy z nerkami i drogami moczowymi, w okresie wzmożonej pracy fizycznej i umysłowej, przy schorzeniach wątroby, dróg żółciowych, chorobach układu sercowo-naczyniowego oraz wspomagająco w problemach skórnych.
Miód akacjowy
Miód akacjowy ma bardzo jasną barwę i jest bardzo słodki. Polecany jest osobom cierpiącym na zaburzenia trawienia oraz w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy. Jeśli często czujecie się wyczerpani i pozbawienia energii również możecie po niego sięgnąć. Ma udowodnione działanie wspomagające leczenie bezsenności. Ponadto pozytywnie oddziałuje na odporność.
Miód wielokwiatowy
Jego właściwości zależą od rodzaju roślin z których został pozyskany. Polecany jest wspomagająco w stanach wyczerpania i przemęczenia, przeciwdziała miażdżycy, ma korzystny wpływ na wątrobę, z uwagi na właściwości detoksykacyjne. Dodatkowo wskazany jest dla alergików. Wzmacnia także odporność i reguluje przemianę materii. Ma również korzystny wpływ na skórę.
Miód spadziowy
Ten miód powstaje dzięki sokowi wydalonemu przez owady, które nie trawią cukrów. Zawiera wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, mangan i magnez, a ponadto srebro, cynę, wanad i molibden. Ma więcej białek niż inne miody i znajdziemy w nim witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Wspomaga leczenie przeziębień, ma właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne oraz detoksykacyjne, wzmacnia odporność. Wspomaga regulację przemiany materii, obniża ciśnienie, reguluje pracę serca i nerek. Pomaga przy leczeniu ran, w tym oparzeń i odmrożeń. Przyda się osobom, które odczuwają niepokój, często się denerwują i mają problemy ze snem. Ma także działanie przeciwnowotworowe.
Właściwości miodów – pobierz plik do druku.
(Za możliwość wykorzystania grafik miodów dziękuję Pasiece Rodzinnej).
Kupuj miody od zaufanych dostawców
Pewnie niejednokrotnie słyszeliście o „podrabianych” miodach, na które najłatwiej natknąć się w marketach. Jeśli zaopatrujesz się w sklepie, sprawdzaj pochodzenie miodu (lepiej odpuść zakup miodu „spoza UE”). Apeluje się o wspieranie lokalnych pasiek i sprawdzonych dostawców. Fakt jest taki, że miód zakupiony bezpośrednio od pszczelarza, może być nieco droższy, ale przynajmniej możemy mieć pewność, że będzie miał on odpowiednie właściwości, bo tacy przedsiębiorcy raczej nie nastawiają się na produkcję masową.
Żyjemy w takich czasach, że nawet jeśli mieszkasz w centrum dużego miasta i nie znasz żadnego pszczelarza, możesz dokonać zakupu internetowo, z pewnych źródeł. Przykładem pasieki, którą warto polecić jest wspomniana przeze mnie już wcześniej Pasieka Rodzinna. A jeśli się obawiasz, że słoiki mogą się potłuc – uspokoję, że paczki są naprawdę bardzo dobrze zabezpieczone i kurier musiałby się bardzo postarać, aby uszkodzić takie zamówienie. Poza standardowymi miodami oferują też miody z dodatkami np. owocowymi, pyłek, pierzgę, wosk pszczeli, propolis, świece (w tym także podgrzewacze, a nawet gromnice).
Co warto wiedzieć o miodzie? Jak rozpoznać podrabiany miód?
„Fałszywy” miód zwykle jest płynny i lejący niezależnie od temperatury w jakiej jest przechowywany. Ma też gładką, jednolitą konsystencję i jest pozbawiony charakterystycznego „kożuszka” na powierzchni. Spójrzcie tylko na miody poniżej – jest on widoczny od razu.
Podrabiany produkt nie ulega krystalizacji – pamiętajcie, że to proces zupełnie naturalny, który następuje od kilku dni do kilku miesięcy po zbiorach. Jeśli zauważycie, że nakrętka jest wybrzuszona, oznaczać to może, że miód uległ fermentacji. Miody mają także charakterystyczny zapach: ula, pasieki, pszczół, jeśli wyczuwamy „sztuczność” jest to zdecydowanie sygnał alarmowy.
Poleca się też wykonanie testu, który możliwy jest dopiero po zakupie. Otóż w zimnej wodzie naturalny miód będzie tworzył smugi i nie rozpuści się równomiernie w przeciwieństwie do podrabianego. Ponadto ten naturalny z nabieraka będzie ściekał nieprzerwanie, tworząc stożek – fałszywy będzie się rwał i rozlewał.
Jak podrabia się miód?
Najczęściej dodaje się do niego tańszy zamiennik, czyli cukier, możliwe jest to już na etapie zbierania nektaru przez pszczoły. Wtedy podaje się im cukier, który te mieszają z miodem. Możliwe jest również podgrzewanie miodu w wysokiej temperaturze, co ułatwia mieszanie z dodatkową substancją, a to z kolei prowadzi do utraty właściwości. Taki miód może być wręcz szkodliwy.
Jak prawidłowo przechowywać miód?
Okazuje się, że większość osób robi to źle. Raczej wszyscy stosujemy się do zasady, aby przechowywać miód w zaciemnionym i suchym miejscu. Istotna jest też temperatura, aby przedłużyć trwałość produktu, optymalnie będzie go trzymać w zakresie 8 do 20 stopni C (można też mieć go w lodówce, lecz w szczelnym naczyniu, aby nie pochłaniał zapachów). Unikać należy miejsc narażonych na działanie promieni słonecznych, gdyż mają one niekorzystny wpływ na jego właściwości.
Pamiętać należy, że najlepszymi naczyniami do przechowywania miodu są szczelne szklane słoiki lub porcelanowe pojemniki. Unikać należy opakowań metalowych, ponieważ wpływają one negatywnie zarówno na smak jak i właściwości. Do nabierania miodu powinniśmy wykorzystywać drewniane nabieraki, łyżeczki czy nożyki.
Myślę, że zebrałam najważniejsze fakty, które wyjaśniają wszystko co warto wiedzieć o miodzie. Mam nadzieję, że ta porcja wiedzy będzie dla Was przydatna. Dajcie znać czy często używacie miodu i jaki jest Wasz ulubiony smak.
Uwielbiam miody, ale te prawdziwe, nie z supermarketu, a prywatnej pasieki, najbardziej cenię lipowy, ale zaraz za nim inne chętnie kosztuję.
Lubię miód – kojarzy mi się jakoś tak ciepło, domowo 😊 Jesienią i zimą herbata z dodatkiem miodu wchodzi jak złoto ❤️
Jesienią zdecydowanie
Bardzo treściwy i merytoryczny post. Umieszczę kogo w październikowych inspiracjach.
Dziękuję.
Najlepszy miód jaki kiedykolwiek jadłam kupiłam od starszej pani na targu w Gruzji. Gęsty, ciemny spadziowy z młodymi szyszkami sosnowymi wewnątrz.
To mnie teraz zaciekawiłaś.
U nas miód jest przez cały rok w spiżarni i kupujemy jedynie sprawdzony.
Miód i wszelkie produkty pszczele mają fantastyczne właściwości.
Spadziowy to mój ulubiony na równi z gryką.
Czyli bardziej ostre w smaku
Jadamy miód od lat i kupujemy od zaufanej i sprawdzonej pasieki.
Ale zdarzało się, że ta zaufana fałszowała miód niestety.
Nie lubimy miodów typu malina.
Jemy tylko czysty miód. 🙂
Oj niedobrze. Zawiedzione zaufanie trudno odbudować