Uwielbicie kawę, ale okazuje się, że padł Wam ekspres…. W domu… żałoba 🙂 Jak przeżyć kilka dni bez kawy, zwłaszcza, że sypanej wystarczy na dwie filiżanki? Nie ma wyboru, trzeba sobie jakoś radzić. Kiedy znaleźliśmy się w takiej sytuacji los zadbał, abyśmy mieli co pić. Zdążył zaopatrzyć nas w cały asortyment herbat i to dosłownie 🙂
Kawa pobudza, daje nam energię i nawet jeśli my, mamy, pijemy ją zimną lub… odgrzewaną w mikrofali, to i tak ją uwielbiamy i pokładamy w niej nierealne nadzieje. Herbata posiada znacznie więcej korzystnych właściwości. Wszystko zależy od tego co znajduje się w jej składzie, a wybór jest spory. Poniżej przedstawiam Wam 10 herbat korzystnie wpływających na zdrowie, polskiej rodzinnej firmy Malwa.
Herbaty ziołowe i ich właściwości
W moim najbliższym otoczeniu najczęściej pijane są herbaty czarne i zielone, ewentualnie czerwone. Okazjonalnie kupuje się coś innego, albo przez przypadek, albo z polecenia – bo działają dobrze na to i na owo lub są dobre w smaku. Jak już wspomniałam na wyposażeniu mojej szafki kuchennej znalazło się ostatnio kilka ciekawych propozycji, o których napiszę nieco więcej.
Zapewne niewielu z nas zastanawia się nad sposobem parzenia tego napoju, a jest on dosyć istotny i wpływa na jego właściwości.
10 herbat korzystnie wpływających na zdrowie, które warto pić
Herbaty podzieliłam na trzy kategorie, zupełnie subiektywne. To napój, który towarzyszy nam na co dzień. Przyznam szczerze, że bardzo późno przekonałam się do herbat zielonych i ziołowych. W zasadzie w przed 20-tką piłam głównie czarną, miętę, ewentualnie rumianek czy jakieś owocowe. Po zieloną sięgnęłam dopiero po urodzeniu pierwszego dziecka. Przekonałam się też do owocowych, różnego rodzaju suszy i mixów. Okazuje się, że warto się w nie zaopatrzyć.
I. Wielka trójka
Wielka trójka to herbaty dobre „na wszystko”, w 100% naturalne. W prezentowanej wersji, w dużych opakowaniach odnajdziecie je tutaj (klik).
1. Czystek
Czystek gości w mojej kuchni już od dawna. Od kiedy po raz pierwszy zagłębiłam się w dane na jego temat, wiedziałam, że muszę go mieć. Dlaczego? Ma on właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości polifenoli. Co za tym idzie ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyalergiczne a nawet antynowotworowe. Wzmacnia odporność, ale na efekty trzeba poczekać. Podobno regularne stosowanie „odstrasza” także kleszcze. Czystek wskazany jest także dla osób zmagających się z boreliozą. Zioło to ma jeszcze wiele innych właściwości, ale nie będę Wam tutaj przepisywała encyklopedii 🙂
Sposób parzenia czystka:
Czubatą łyżeczkę czystka wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Parzymy go pod przykryciem 8-10 minut. Każdą porcję można zalać 3-4 razy, aby wydobyć wszystkie jego właściwości. Po herbatkę powinniśmy sięgać trzy razy dziennie.
Uwaga: czystek może przebarwiać zęby. Z racji braku danych nie należy go stosować u małych dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz w przypadku nadwrażliwości na czystek.
2. Pokrzywa
Najczęściej uznawana jest za chwast, z którym niezbyt lubimy mieć bezpośredni kontakt, gdyż po nim pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości jak pieczenie i bąble na skórze. Ale pokrzywa przygotowana do spożycia korzystnie wpływa na nasz organizm – jest uważana za naturalny antybiotyk. Bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie nerek, ma właściwości moczopędne. Polecana jest przy kamicy i leczeniu schorzeń dróg moczowych. Sprawdza się jako środek wspierający przemianę materii. Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, obniża nawet poziom cukru we krwi. Warto po nią sięgnąć gdy zmagamy się z anemią, pozytywnie wpływa na produkcję krwinek czerwonych. Ma właściwości oczyszczające co wynika z powyższego – regularne picie naparu sprzyja odprowadzaniu złogów kwasu moczowego czy złogów żółciowych, co z kolei pozytywnie oddziałuje na pracę żołądka, wątroby i trzustki. Stosowana przy zmianach skórnych wspomaga leczenie, przeciwdziała łupieżowi i wypadaniu włosów. Pokrzywa jest środkiem działającym rewelacyjnie na układ odpornościowy.
Sposób parzenia pokrzywy:
Czubatą łyżeczkę zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 8-10 minut. Poleca się ją pić 4-5 razy dziennie.
Uwaga! Nie zaleca się stosowania pokrzywy u dzieci poniżej 12 roku życia oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz w przypadku nadwrażliwości na pokrzywę.
3. Rumianek
Kwiatki z białymi płatkami i żółtym środkiem są najpopularniejsze spośród pierwszej trójki. Rumianek ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Korzystnie oddziałuje na procesy trawienne, wpływa na metabolizm tłuszczów, ma działanie wiatropędne – polecany jest przy dolegliwościach tj. wzdęcia, zaparcia, biegunki i bóle brzucha. Wyczytałam, że przydatny jest w chorobie lokomocyjnej, pity pół godziny przed podróżą. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ma właściwości relaksujące, uspokajające, można go używać jako środek na bezsenność, a także walce z lękami i objawami odstawiennymi w okresie abstynencji alkoholowej i narkotykowej. Ponadto chroni organizm przed wolnymi rodnikami, ma działanie przeciwutleniające.
Z powodzeniem stosować go można także zewnętrznie na owrzodzenia i rany.
Sposób parzenia rumianku:
Podobnie jak wyżej – 1 łyżeczka na szklankę, zalana wrzątkiem, parzona 8-10 minut.
Uwaga! Również tutaj brakuje danych na temat stosowania go u niemowląt, kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią więc lepiej go unikać także w sytuacji nadwrażliwości na koszyczek rumianku.
II. Herbaty z imbirem
Trzy herbaty z dodatkiem imbiru, który polecany jest zwłaszcza w okresie przeziębień. W tym roku szkolnym problemów z odpornością miałam sporo i wiele osób polecało mi właśnie imbir. Ale jest on dobry na wiele innych rzeczy. Jakich?
Imbir ma specyficzny smak, stosowany jest jako przyprawa. Azjaci go kochają, nie tylko zresztą oni. Wiele moich znajomych potwierdziło tezę, że zwłaszcza w okresie ciąży jego stosowanie łagodziło mdłości, dlatego także odnajdziemy go w środkach na chorobę lokomocyjną. Dobrze wpływa na trawienie, pomaga przy wzdęciach, ma działanie rozkurczowe oraz żółciopędne, ale także moczopędne przez co działa przeciwobrzękowo. Ma działanie przeciwzapalne dlatego sprzyja leczeniu przeziębień i znajduje się np. w środkach na bóle gardła oraz maściach rozgrzewających. Wskazany jest dla osób z podwyższonym cholesterolem, gdyż przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. I teraz moje drogie panie: leczy migreny i łagodzi bóle miesiączkowe! Myślę, że to bardzo przydatna informacja, bo wiele z nas często cierpi na te przypadłości. Dodatkowo wspomaga koncentrację i jest znanym afrodyzjakiem, poprawia krążenie krwi i rozgrzewa organizm. Poza tym warto po niego sięgnąć, gdy mamy problemy z nieprzyjemnym zapachem z ust, ponieważ odświeża i odkaża. Jak tu go nie kochać za te cenne właściwości?
Prezentowane poniżej propozycje herbatek w torebkach ekspresowych mają dodatkowy plus, Każda zapakowana jest w saszetkę, dzięki której nie traci świeżości i można ją zabrać wszędzie bez obaw o zabrudzenie. Na upartego w pośpiechu wystarczy włożyć ją do kieszeni. A zapach… jest cudowny. Jeśli interesują Was te produkty koniecznie kliknijcie tutaj (klik).
4. Imbir z cytryną
To połączenie szczególnie polecam w okresach spadku odporności. Często i tak sięgamy po cytrynę, gdy zaczynamy chorować. Zawiera ona polifenole, przeciwdziałające chorobom układu krążenia, ma działanie antyoksydacyjne. Zatem jeśli do tego zestawu dodamy trochę miodu to już będzie połączenie idealne doskonale wzmacniające.
Torebkę zalać wrzątkiem, filiżankę przykryć. Jeśli zależy nam na intensywnym, głębokim i wyrazistym smaku wówczas parzymy ją do 10 minut.
5. Imbir z pigwą i truskawką
Zaskakujący mix. Pigwa także korzystnie wpływa na układ odpornościowy dzięki zawartości witaminy C. Pozytywnie oddziałuje na procesy trawienne, łagodzi niestrawności i dolegliwości związane ze zgagą. Truskawka z kolei równoważy nam tutaj smak, bo pigwa jak wiadomo sama w sobie jest kwaśna. Ponadto ten mały niepozorny owoc opóźnia procesy starzenia, odtruwa, oczyszcza i wspomaga przemianę materii.
Sposób parzenia:
Torebkę zalać wrzątkiem, filiżankę przykryć. Jeśli zależy nam na intensywnym, głębokim i wyrazistym smaku wówczas parzymy ją do 10 minut.
6. Yerba Mate z imbirem
W skład tej herbatki wchodzą yerba mate, imbir, trawa cytrynowa, skórka pomarańczy i aromat. Yerba mate powstaje z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, a zawarta w niej kofeina pobudza efektywniej niż kawa. Yerba mate neutralizuje wolne rodniki, wspomaga układ krwionośny, zmniejsza apetyt.
W połączeniu z imbirem likwiduje zmęczenie, działa pobudzająco i dodaje energii, wspiera funkcje oczyszczające organizmu. Polecana jest dla osób odchudzających się, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Sposób parzenia:
Torebkę zalać 200 ml wody w temperaturze ok. 90 stopni, parzyć 3-5 minut.
III. Herbaty, które… po prostu lubimy
I tu takie zestawienie herbat, które najzwyczajniej pijamy najczęściej.
7. Herbata zielona liściasta
Podobno zielona herbata skrywa w sobie tajemnice długiego życia. Poprawia funkcjonowanie organizmu, wspomaga trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej, ogranicza wchłanianie cholesterolu, zawiera przeciwutleniacze, chroniące przed działaniem wolnych rodników.
Sposób parzenia:
1 łyżeczkę zalewamy 200 ml wody w temperaturze 90 stopni i parzymy 2-3 minuty. Jedną porcję możemy zaparzać 2-3 razy.
8. Herbata ekspresowa zielona z granatem
Stanowi urozmaicenie właściwości zielonej herbaty dodatkiem owocu granatu. Dodatkowo przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych, oczyszcza organizm z toksyn, a także posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Sposób parzenia:
1 łyżeczkę zalewamy 200 ml wody w temperaturze 90 stopni i parzymy 2-3 minuty.
9. Żurawina z granatem
Żurawina pobudza system odpornościowy, przyczynia się do procesu oczyszczania organizmu, a także wspomaga proces trawienne i dodaje energii. Granat opóźnia procesy starzenia skóry, odpręża i orzeźwia. I najzwyczajniej w świecie ten zestaw bardzo mi smakuje :).
Sposób parzenia:
Torebkę zalać 200 ml wrzątku i parzyć 8-10 minut, aby wydobyć intensywny smak.
10. Ziołowa Fantazja
W jej skład wchodzą owoc kopru włoskiego, liść mięty pieprzowej, kwiat hibiskusa, koszyczek rumianku, rooibos, melisa lekarska, fiołek trójbarwny, owoc dzikiej róży, ziele tymianku, ziele werbeny, trawa cytrynowa, korzeń cykorii, korzeń lukrecji. Stworzona po to by zaktywizować proces trawienny. Wzmaga perystaltykę jelit, zwiększa wydzielanie żółci poprawiającej trawienie tłuszczów, przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, stymuluje wzrost flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
Fantazja smakuje mojemu mężowi, mi już nie za bardzo 🙂
Sposób parzenia:
Torebkę zalać 200 ml wrzątku i parzyć 8-10 minut, aby wydobyć intensywny smak.
Malwa wybór ma spory. Jak już wspomniałam to tylko 10 herbat korzystnie wpływających na zdrowie. Trzeba się tylko zastanowić czego najbardziej potrzebujemy.
Jeśli jesteście ciekawi tych smaków i aromatów (!), a nie wyobrażacie sobie kupować wszystkiego paczkami mam dla Was dobrą wiadomość: w sklepie internetowym można kupować saszetki na sztuki! Myślę, że to całkiem fajna opcja.
I na zakończenie humorystyczny akcent – herbatka w którą zaopatrzyłam mojego męża. Czy przyniesie jakieś efekty? Zobaczymy 🙂
A Wy jakie herbaty lubicie najbardziej? Polecacie coś szczególnie?
Lubię herbatki, ale niewiedziałam o tym