Doczekaliśmy się długo wyczekiwanej wiosny i na dobre rozpoczął się sezon na to, co dzieci lubią najbardziej czyli… LODY. Znam zaledwie pojedyncze jednostki, które nie przepadają za tego typu przysmakiem. Podzielę się z Wami zatem przepisami jak zrobić lody domowe i sorbet.
Jeśli mam wybór najchętniej sięgam po sorbety, bo lubię ich intensywny owocowy smak. Coraz częściej są nam serwowane lody naturalne, które bardzo zyskały w ostatnim czasie na popularności. Sporo osób decyduje się też przyrządzać takie desery samodzielnie, głównie w myśl zasady „wiesz co jesz”. Jeśli jesteś rodzicem niejadka, który nie lubi owoców i warzyw, możesz spróbować przemycić je do jego diety właśnie w takiej formie.
Przepisy jak zrobić lody domowe i sorbet
Tak naprawdę nie potrzebujesz żadnego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy blender – jeden z moich ulubionych sprzętów kuchennych. Ci z Was, którzy śledzą mój profil na IG, zapewne zauważyli, że kochamy koktajle owocowo-warzywne i blender jest u mnie stale w użyciu. Jednak tematem tego postu będą podpowiedzi i przepisy jak zrobić lody domowe i sorbety, o koktajlach może innym razem.
Przepis na lody tradycyjne
Tradycyjne lody przygotowujemy z następujących składników:
- 500 ml śmietanki 30%,
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka.
Najpierw powinniśmy sparzyć jajka, aby wyeliminować ryzyko zakażenia salmonellą, wszak nie będziemy ich zagotowywać na późniejszym etapie. Oddzielamy białko od żółtka: białko ubijamy z 1/4 szkl.cukru na sztywną pianę, a żółtko blendujemy z pozostałą 1/4 szkl. cukru. Śmietankę także ubijamy, a następnie wszystko łączymy.
Jeśli mamy ochotę uatrakcyjnić lody śmietankowe wystarczy, że do blendera wrzucimy wybrane owoce i połączymy z bazą, albo wykorzystamy bakalie.
Ostatni krok to włożenie całości w formie do zamrażarki.
Sorbety owocowe i warzywne
Jeśli chodzi o składniki – wybierz dowolne owoce. Możesz sięgnąć też po warzywa. Opcji jest kilka – możemy zmiksować kilka smaków lub każdy z osobna.
Standardowo sorbety robimy z syropu, pozyskanego z zagotowanych owoców i cukru. W celu uzyskania konsystencji idealnej do spożycia go w formie lodów, po wystudzeniu po prostu blendujemy i mrozimy. Opcja łatwiejsza to zmiksowanie owoców. Można też do nich dodać jogurt naturalny lub ewentualnie mleko, co nada deserowi bardziej kremowej konsystencji.
My przygotowaliśmy sobie następujące smaki:
- Bananowy – dojrzałe banany pokroiliśmy w plasterki, skropiliśmy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i włożyliśmy do zamrażarki na kilka godzin. Po wyjęciu zmiksowaliśmy dodając nieco jogurtu naturalnego. Banany są źródłem potasu, ale także błonnika, magnezu, fosforu i wapnia. Zawierają też witaminy: A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych – magnezu, fosforu i wapnia.
- Ananasowy – kilka krążków ananasa z puszki rozrzedziliśmy syropem. Ananas zawiera mangan, ułatwiający wchłanianie wapnia, żelazo i miedź, pierwiastki dobrze wpływające na kości.
- Arbuzowy – usunęliśmy zbędne pestki, a następnie blender zmiksował nam miąższ. Arbuz to źródło przeciwutleniaczy, które działają antynowotworowo. Ponadto wspomaga pracę układu krążenia, obniża ciśnienie krwi oraz ma działanie moczopędne.
- Truskawkowy – truskawki zawierają dużo witaminy C, działają moczopędnie i dobrze wpływają na układ trawienny i mają właściwości przeciwnowotworowe.
- Szpinakowy – żeby nieco zoptymalizować smak dodaliśmy trochę ananasa i syropu. Szpinak zawiera żelazo, wapń, a ponadto witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz jod, mangan i karoten.
- pomarańczowy – wycisnęliśmy z owoców sok. Pomarańcze są źródłem witamin: C, B, B1, B3, B6, B12, A i P, beta-karotenu, błonnika, kwasu foliowego peptyn, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi, fosforu i selenu.
Można też wykorzystać na przykład sok marchewkowy, „posłodzony” sokiem jabłkowym, etc. Koniecznie sprawdźcie jak jeszcze można zrobić owocowe lody wodne >>.
Kolorowe lody
Każdy zblendowany smak można zamrozić osobno. My zrobiliśmy wielokolorowe sorbety – trochę pracy nas to kosztowało i było bardziej czasochłonne, ale efekt wizualny jest dodatkowym atutem. Wybraliśmy jednak i tak drogę na skróty. Żeby zrobić barwne desery wykorzystać można specjalnie przeznaczone do tego pojemniczki lub zwykłe plastikowe kubki. Sposób przygotowania jest prosty. Nalewamy warstwę, zamrażamy i uzupełniamy kolejną.
Tak zatem powstały nam m.in. kolorowe kuleczki, idealne do wafli lodowych, które dzieci chętnie zajadają.
Macie swoje sprawdzone przepisy jak zrobić lody domowe i sorbety? Jaki jest Wasz ulubiony smak/rodzaj?
Z nieba mi spadłaś z tymi przepisami. Z pewnością spróbuję!
koniecznie muszę zrobić takie domowe lody
Zrób, są pyszne.
Skorzystam z przepisu na bank
sorbeciki omnomnom!
Idealne na ochłodę w letnie dni. 🙂
Jutro na deser wykorzystam któryś pomysł na lody domowe:)
Nie pozostaje nic innego jak robić lody dla ochlody
Fajny pomysł na lody kolorowe! Zainspirowałaś mnie, zrobimy takie z córką 🙂
Dzieci uwielbiają lody wodne, ale zazwyczaj szybko mają załatwione gardła, więc przepis odpada, Za to jak z nieba spadłaś nam z przepisem na lody śmietankowe, często myślę by systematycznie robić je samodzielnie, przeraża mnie skład lodów kupnych z dodatkiem między innymi gumy guar. Lody smiertankowe zrobimy jutro z Twojego przepisu, to dobra motywacja.
Nigdy nie robiłam w domu lodów, ale chciałabym się kiedyś tego podjąć:)
To w sumie bardzo proste, muszę koniecznie takie przygotować:)