Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Popularna w kuchni włoskiej, francuskiej, polskiej, tajskiej i meksykańskiej podbiła serca osób na całym globie swoim ostrym smakiem. Ale tu liczy się nie tylko aromat, bo czosnek ma też duże znaczenie dla naszego zdrowia. Za co go kochamy, jak go używać i z czym łączyć, by działał możliwie jak najlepiej?
Czosnek – pyszny i zdrowy
Na początek kilka faktów czysto zdrowotnych. Czosnek to jeden z najpopularniejszych, naturalnych środków wzmacniających. Wspiera system odpornościowy i wspomaga go w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami i mikroorganizmami. Przyczynia się również do utrzymania odpowiedniego poziomu cukru, lipidów oraz cholesterolu. Dzięki niemu na dobrym poziomie utrzymuje się również homocysteina. Czosnek jest też ważny dla serca – pomaga utrzymać je w zdrowiu i dobrej kondycji. Żeby w pełni czerpać z tej skarbnicy zdrowia, można sięgnąć po czosnek w kapsułkach np. taki jak tutaj. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za ostrym, charakterystycznym smakiem tej rośliny. Pamiętajmy, że czosnek w kapsułkach powinien być sprawdzony pod kątem zawartości ekstraktu tej byliny.
Smakowite eksperymenty
Czosnek nie tylko wpływa na zdrowie. Idealnie sprawdzi się również jako dodatek do naszych kuchennych eksperymentów! Możemy stosować go w daniach kuchni polskiej – tutaj tradycyjnie dodajemy czosnek do pieczonych mięs, sosów, zup czy aromatycznego leczo. Z kolei w kuchni włoskiej perfekcyjnie zagra w sosach do makaronów. Wzbogaci smak pomidorów, którym doda charakterystycznego aromatu. Czosnek pozwoli wzmocnić i doprawić każde, nawet to najzwyklejsze, najprostsze danie.
Jak jeść czosnek?
Warto pamiętać, że czosnek nabiera prozdrowotnych właściwości dopiero po tym, jak zostanie zgnieciony lub wyciśnięty przez praskę. Dopiero wtedy wydziela się allicyna, związek chemiczny o działaniu bakteriobójczym. To ona jest odpowiedzialna za mocny, ostry zapach czosnku i to dzięki niej wpływa on pozytywnie na nasze zdrowie. Warto jednak wiedzieć, że byliny tej nie można traktować jako cudownego leku na przeróżne dolegliwości. To naturalne wsparcie, nie remedium na choroby.
Dobry produkt
Regularne jedzenie czosnku lub przyjmowanie kapsułek z czosnkiem będzie korzystnym wsparciem dla odporności naszego organizmu. Szukając dobrego preparatu, sięgajmy tylko po te od sprawdzonych producentów. Warto zwrócić uwagę na ilość ekstraktu w kapsułce, na zawartość alliiny i kontrolowaną czystość mikrobiologiczną.
Tekst ma charakter informacyjny. Nie może być traktowany jako porada medyczna lub farmaceutyczna.
Mleko z miodem i czosnkiem zawsze jest dla mnie najlepsze na przeziębienie 😀 A sam czosnek uwielbiam i często dodaję je do posiłków 😀
Zgadza się
Kocham czosnek. Dodaję go do wielu potraw, bo rewelacyjnie wzbogaca smak i dobrze wpływa na zdrowie. Twój wpis do takie kompendium wiedzy o tym warzywie zebrane w jednym miejscu. Bardzo ciekawie napisane 🙂
Dzięki
Od lat używam czosnku w kuchni a syrop z miodu, cytryny i czosnku w lodówce zawsze być musi.
Super zestaw
Ja za samym czosnkiem może nie przepadam,ale sos czosnkowy np. do pizzy – uwielbiam!
Sos super!
Kiedyś go nie lubiłam a teraz nauczyłam się doceniać 🙂
Szczerze – ja zaczęłam go jeść po 18 roku życia 😀
Warto jeść zdrowe produkty, a czosnek niewątpliwie jest jednym z nich, więc super.
Warto jeść zdrowe produkty, a czosnek niewątpliwie jest jednym z nich.
Czosnek to petarda.
Dziękuję za polecenie tego wpisu, pokażę go mamie, bo interesuje się czosnkiem.
🙂
U nas czosnek zwykły, czy też niedźwiedzi gości w codziennej kuchni. Uwielbiamy go dodawać do wielu dań, zarówno tych przyrządzanych na zimno, jak i na ciepło. Walory smakowe niezwykłe. 🙂
Otóż to.