Pszczoły to jedne z najbardziej pożytecznych owadów. Szczerze mówiąc jeśli przyjrzymy się im bliżej to można stwierdzić, że ich życie choć najczęściej krótkie, jest naprawdę fascynujące. W dalszej części postu znajdziecie sporo wiadomości i ciekawostek na ich temat oraz dowiecie się jakie są właściwości miodu i innych pszczelich wytworów. Możecie też pobrać grafiki z pliku, jeśli będziecie chcieli przeprowadzić z dziećmi pogadankę o nich.
Najpierw nieco ciekawostek edukacyjnych. Jeśli od razu szukacie informacji na temat właściwości miodu, zapraszam mniej więcej na połowę postu.
Pszczela rodzina
Pszczela rodzina składa się z pszczół robotnic, w szczycie sezonu jest ich od 20-40 tysięcy, trutni od 300-3000 i jednej matki pszczelej tzw. królowej. Jakie mają zadania?
Pszczoła robotnica
Długość jej życia latem wynosi około 38 dni, zimą nawet 6 miesięcy. Do ich zadań należy (w zależności od ich wieku):
- czyszczenie komórek plastrów,
- karmienie larw,
- odbieranie pyłku i nektaru od zbieraczek,
- budowanie plastrów,
- pilnowanie ula,
- zbieranie pokarmu i wody,
- zbieranie pyłku i nektaru.
Truteń
To osobnicy, którzy są praktycznie bezczynni. W ulu przebywają głównie w sezonie, poza sezonem ich obecność jest zbędna, są wyganiani z ula i najczęściej giną z głodu lub z zimna. Trutnie czasami są zjadane kilka godzin po wykluciu z jaj przez robotnice, a potrzebne są tylko do rozmnażania.
Królowa pszczół
Królowa jest zwana inaczej matką. Jej zadaniem jest składanie jaj. Żyje ona około 3-5 lat i składa do 1500 tysiąca jaj dziennie. W ulu może być tylko jedna matka.
Co zawdzięczamy pszczołom?
Pszczoły zbierają nektar i pyłek kwiatowy. Dzięki swojej działalności zapylają rośliny. Oznacza to, że przenoszą pyłek na słupek rośliny, wskutek czego roślina może się rozmnażać. Miód przenoszony jest i składowany w plastrach, skąd pobierany jest przez pszczlarza.
Wosk pszczeli
Kolejnym efektem pracy pszczół jest wosk pszczeli. Potrzebny jest on m.in. do budowania plastrów w ulu. Stanowi on wydzielinę z gruczołów woskowych owadów. Wykorzystywany jest również do produkcji świec, środków czystości lub do produkcji kosmetyków.
Mleczko pszczele
Ze ślinianek pszczół robotnic wydzielane jest mleczko pszczele, którym żywią się larwy i królowa. Ludzie stosują je do leczenia ran i przy chorobach skórnych. Świetnie działa przeciw zmęczeniu, wspomaga koncentrację. Wzmacnia odporność, przeciwdziała miażdżycy, ma działanie regeneracyjne.
Kit pszczeli czyli propolis
Dzięki pszczołom otrzymujemy także kit pszczeli zwany propolisem. Służy on głównie do uszczelniania ula, ale także do konserwacji szkodników, których owady te nie dają rady usunąć swojego domu. Propolis zawiera kwasy fenolowe, terpenoidy, żelazo, miedź, krzem, selen, fosfor, magnez i krzem. Zwiększa odporność organizmu, działa przeciwnowotworowo, łagodzi choroby skóry, poprawia krążenie krwi.
Pierzga pszczela
W ulu stanowi ona pokarm pszczół. Ludzie zażywają ją głównie dla wzmocnienia organizmu. Pierzga poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Zawiera m.in. magnez, nikiel, żelazo, selen, miedź, kobalt, chrom,potas, wapń, siarkę, fosfor i chlor, witaminy A, z grupy B, C, PP, E, D, K.
Fazy rozwoju pszczoły
Pszczoły rozwijają się w różnym tempie w zależności od tego czy imago czyli osobnikiem dorosłym jest pszczoła robotnica, truteń czy królowa matka.
Łamigłówki dla dzieci
W pliku, który dla Was przygotowałam znajdziecie wszystkie powyższe plansze, ale również ciekawostki dotyczące np. zjawiska rójki. Ponadto mam dla Was łamigłówki, które dotyczą pszczelego tematu. Są tam między innymi rebusy czy labirynty.
Jak powstaje miód?
Proces powstawania miodu składa się z kilku etapów. Najpierw pszczoły robotnice muszą nazbierać nektar z kwiatów. Nie bez powodu powstało powiedzenie „pracowity jak pszczoła”. To co uda im się zebrać zanoszą do ula i składują w plastrach miodu. Gdy nektar dojrzeje, pszczelarz wyjmuje plastry, żeby odsączyć miód za pomocą specjalnej maszyny. Ostatni etap to przełożenie miodu do słoików, prawidłowe ich oznaczenie i przechowywanie w odpowiednich warunkach.
Po czym poznać dobry miód?
- w formie słodziwa zamiast cukru,
- jako smarowidło do kanapek,
- bezpośrednio łyżeczką ze słoika (byle nie przesadzić z ilością),
- jako dodatek do ciast i deserów itd.
Pamiętajcie, że miód dodany do bardzo gorącej herbaty traci swoje właściwości.
Gdzie kupować miód?
- akacjowy,
- lipowy,
- gryczany,
- rzepakowy,
- spadziowy,
- wielokwiatowy.
Inne rodzaje miodów
W sklepie Wcinaj miód pierwszy raz spotkałam się z tak ogromnym wyborem. O części nie miałam w ogóle pojęcia. Kupicie między innymi miody:
- bławatkowy,
- faceliowy,
- fasolowy,
- kasztanowy,
- kolendrowy,
- mandarynkowy,
- mniszkowy,
- nostrzykowy,
- wrzosowy,
- i wiele wiele innych.
Poza wymienionymi, w ofercie są także miody z dodatkami. Przykład? Miód z kakao, z malinami, z czarną porzeczką. Zaskakujące, prawda? Ale także są miody, od razu są wymieszane z pyłkiem i propolisem. Naprawdę trudno się zdecydować.
Pyłek pszczeli i jego właściwości
- Dobra informacja dla tych, którzy próbują utrzymać prawidłową wagę jest taka, że pyłek reguluje przemianę materii i wspomaga proces odchudzania.
- Z uwagi na zawartość żelaza powinny go stosować osoby zmagające się z anemią.
- Ma działanie detoksykacyjne, doskonale chroni m.in wątrobę.
- Działa antydepresyjne, zwiększa koncentrację, zmniejsza nerwowość.
- Alergicy ucieszą się, że pyłek wspomaga walkę z katarem siennym i astmą, łagodzi ich objawy.
- Ma właściwości antybiotyczne i przeciwbakteryjne.
- Działa przeciwmiażdżycowo – obniża poziom cholesterolu, wspomaga walkę z nadciśnieniem.
- Polecany jest przy silnych zaparciach i chorobie wrzodowej żołądka, gdyż oddziałuje pozytywnie na florę bakteryjną.
- Poprawia wzrok.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- Podnosi odporność organizmu, wspomaga walkę z infekcjami gardła.
- Dodatkowo – może zapobiegać poronieniom i przyczynia się do podniesienia płodności.
Stosowanie pyłku pszczelego
Aby zauważyć działanie pyłku konieczne jest stosowanie kuracji, czyli przyjmowanie go codziennie w odpowiednich dawkach. Istotne jest by porządnie go rozdrobnić, aby lepiej się wchłaniał. Można go mieszać z dżemem, twarożkiem, sokiem etc.
Kilka słów na zakończenie
Post wyszedł dość obszerny. Dziękuję tym, którzy wytrwali do końca. Plik z materiałami pobierzecie w pdf-ie po kliknięciu w Plansze o pszczołach. Stron jest łącznie 13. Dajcie znać czy zwracacie uwagę na właściwości miodu przy zakupie i w jakiej formie spożywacie go najchętniej.
Jejku, jaka skarbnica wiedzy na temat miodu. Nigdy, jakoś nie zastanawiałam się głębiej nad tym tematem. O właściwościach miodu słyszałam wiele dobrego. Na co dzień nie lubię go, ale w okresie jesienno-zimowym to mój must have.
Miód wspaniale nawilża włosy, lubię go na nie stosować. Poza tym czasem jem łyżeczka prosto ze słoika dla smaku bo bardzo to lubię.
na razie jedyne, czego dokonałam w tym roku to zrobiliśmy poidełka dla pszczół, mam nadzieję, ze w przyszłym roku uda mi się coś więcej w tym temacie 🙂
I tak dobrze!
Jestem wielką fanką miodu! Bardzo ciekawy i informujący wpis, grafiki i ilustracje wyszły Ci genialnie! Uwielbiam piec ciasta, które zawierają miód w sobie.
Mega przydatny post, bo okazuje się że mało wiedziałam o tych pszczołach i miodzie, choć u nas w domu to kupujemy tylko miód od pszczelarza, bo te sklepowe to nie to samo. Czyli trutnie nie przynoszą korzyści? Nie zapylają kwiatów? Bo własnie ostatnio sąsiad miał wielkie gniazdo w dachu i nie wiedzieliśmy co z tym zrobić.
Bardzo fajny i ciekawy wpis. Miód ma wiele cennych właściwości, dlatego zawsze mam go w domu. Używam go również w pielęgnacji do domowych kosmetyków DIY 🙂
Kocham miód i uwielbiam go w każdej postaci. Od roku kiedy przestałam spożywać biały cukier jedyną słodycz mi zapewnia miodek właśnie.
Mój mąż czasami miodem słodzi nawet… kawę
Nie spożywałam nigdy pyłku pszczelego, ale za to bardzo lubię słodzić miodem. Mój ulubiony to gryczany i wrzosowy – lubię ich wyraziste smaki.
Pyłek raczej w formie kuracji trzeba stosować
Ale to wszystko ciekawie opisałaś! Przyznam szczerze, że nigdy się tym tematem nie interesowałam 😀 Miód lubię bardzo, towarzyszy mi praktycznie codziennie, więc teraz wiem o nim więcej 🙂 Dzięki!
Polecam się serdecznie
Aż przypomniało mi się, że kiedyś miałam przyjemność jeść miód lawendowy – najlepszy w moim życiu! Poza tym lubię jeszcze gryczany, jest ciekawy w smaku. 🙂
A wiesz, że lawendowego nie próbowałam?
Skarbnica wiedzy na temat miodu i jego właściwości. Gdy byłam dzieckiem to nie znosiłam miodu, z wiekiem mi to przeszło. Teraz, w szczególności w okresie jesienno-zimowym miód dodaje wszędzie, gdzie tylko mogę. Mój ulubieniec to miód lipowy.
Nam miód towarzyszy cały rok
uwielbiam Twoje lekcje, człowiek sam się uczy! na pewno wykorzystam Twoje materiały 🙂
Bardzo mi miło!
moja mama jest z zawodu pszczelarzem 🙂 mamy takie opowieści na codzień 🙂
Super! Kobieta z zawodem pszczelarza? Rzadko się spotyka
Świetnie, że piszesz o miodzie, jest prawdziwą bombą zdrowia 🙂
Ty to wiesz bardzo dobrze
Myślałam, że już wszystko wiem o miodzie, a jednak nie. Bardzo ciekawe wiadomości 🙂
Lubię miód.
Człowiek uczy się całe życie
Biedne pszczoły, tak krótko żyją latem…
A na pierwszym zdjęciu jest najfajniejsza małą pszczółka, a może i niemała 🙂
I tyrają całe życie
Niezwykle przydatny wpis. Dobrze, że tak szczegółowo opisujesz wszystkie typy pszczół i ich role.
Staram się ubogacać wpisy o aspekt edukacyjny
To ważne by dzieci uświadamiać jak ważne sa pszczoły 🙂
Tak, zwłaszcza że coraz częściej dotykają je różne zjawiska jak zgnilec
Warto od najmłodszych lat uświadamiać dzieciom, jak ważne są pszczoły w życiu naszej planety, że trzeba o nie odpowiednio dbać, cieszyć się smakowitością, którą produkują.
Tak jest!