Tłuszcz, chociaż jest wysokokaloryczny, stanowi bardzo ważny składnik każdej zdrowej diety. Nawet dieta odchudzająca powinna zawierać odpowiednią ilość tłuszczu. Składnik ten ma wpływ na gospodarkę hormonalną, układ sercowo-naczyniowy oraz pracę mózgu. Czym powinny charakteryzować się zdrowe tłuszcze i gdzie ich szukać?
Rola tłuszczów w organizmie
Aby organizm prawidłowo funkcjonował, musimy dostarczyć mu, oprócz białka i węglowodanów, zdrowych tłuszczów. Stanowią one przede wszystkim źródło energii. W 1 g tłuszczu znajduje się aż 7 kcal, dlatego nie można przesadzać z jego ilością. Zdrowe tłuszcze w diecie nie powinny dostarczać więcej kalorii niż 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Tłuszcze (nawet te zdrowe) mogą także szkodzić, ponieważ przyczyniają się do rozwoju nadwagi i otyłości.
Zdrowe tłuszcze wspomagają przyswajanie witamin A, D, E, K (są to tzw. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach). Biorą udział w produkcji rożnych enzymów i hormonów. Odgrywają ważną rolę w wielu przemianach metabolicznych. Wspierają też układ odpornościowy i umożliwiają właściwą pracę mózgu. Ważne jest tylko to, żeby sięgać po odpowiednie, zdrowe tłuszcze.
Które tłuszcze są zdrowe?
Najzdrowsze są tłuszcze nienasycone. Znajdują się w tłustych rybach morskich, a także w olejach roślinnych. Warto sięgać po oleje tłoczone na zimno, ponieważ wówczas, oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dostarczają nam również wiele witamin i substancji antyoksydacyjnych. Bardzo wartościowym źródłem zdrowych tłuszczów są orzechy, nasiona i awokado. Szczególnie cenione są tłuszcze zawierające kwasy omega-3, ponieważ mają działanie przeciwzapalne. Znajdziemy je zwłaszcza w tłustych rybach, orzechach, siemieniu lnianym i oleju lnianym. Warto uwzględnić te produkty w codziennym jadłospisie.
Tłuszcze nienasycone są wrażliwe na wysokie temperatury, dlatego nie powinno się na nich smażyć. Pod wpływem wysokiej temperatury w takich tłuszczach wytwarzają się szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. Zatem oliwę z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany dodawaj tylko na zimno (np. do sałatek) i na koniec gotowania (np. do zup). Jeżeli szukasz zdrowego oleju do smażenia, to wybieraj tłuszcze nasycone – olej kokosowy ekologiczny albo masło klarowane.
Zobacz także: https://foodsbyann.com/Levann-Supplements-ccms-pol-95.html
Czy masło jest zdrowe?
Masło to tłuszcz mleczny pozyskiwany ze śmietany. Najzdrowszą jego formą jest masło klarowane. W procesie klarowania usuwa się z tłuszczu mlecznego zanieczyszczenia, białka i wodę. Masło klarowane, w przeciwieństwie do masła ekstra, jest odpowiednie do smażenia. Proces klarowania pozbawił je substancji, które obniżały jego punkt dymienia. Dzięki temu można rozgrzewać je nawet do temperatury 250°C i nie będzie to miało negatywnego wpływu na zdrowie. Klarowanie przedłuża też przydatność masła do spożycia – szczelnie zamknięte można przechowywać w lodówce nawet przez kilkanaście miesięcy. Poza tym pozbawione jest kazeiny i laktozy, więc może być spożywane nawet przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi.
Ekologiczne masło klarowane ghee działa korzystnie na florę jelitową i nie podnosi poziomu cholesterolu. Spożycie masła klarowanego wpływa za to na wytwarzanie interferonu – substancji o działaniu przeciwwirusowym. Ma przyjemny smak (delikatny, słodkawy i lekko orzechowy), więc pasuje do wielu potraw.
Zdrowe tłuszcze – czym się kierować przy wyborze?
- Wybieraj oleje roślinne tłoczone na zimno i dodawaj je do sałatek i schłodzonych potraw.
- Zdrowe oleje przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w lodówce. Dzięki temu na dłużej zachowasz ich prozdrowotne właściwości.
- Stosuj w kuchni różne tłuszcze. Charakteryzują się one wielością smaków i aromatów. Możesz nimi doprawiać rozmaite potrawy. Na przykład kilka kropli oleju sezamowego doda charakteru daniom azjatyckim, olej z czarnuszki podkreśli smak ryżu, a masło klarowane świetnie skomponuje się z gotowanymi warzywami.
Nie mogę smażyć na maśle klarowanym, mam po nim zgagę.
Uwielbiam orzechy, ale nie jem ich za często
Czasem uda mi się urozmaicić posiłki jakimś zdrowym tłuszczem, ale głównie korzystam z tego w sprayu 
U mnie nie ma dnia bez orzechów
zaczęłam stosować różne tłuszcze w kuchni już jakiś czas temu i muszę przyznać, że widzę różnicę. Po posiłku nie czuję się tak ciężko i mój układ pokarmowy nie musi działać na najwyższych obrotach
Dobór tłuszczów to instotna sprawa
Z wielką ciekawością przeczytałam Twój wpis i muszę przyznać, że dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o tłuszczach. Taka wiedza, poukładana i ciekawy tekst, pomogą odnaleźć się w temacie tłuszczów wszystkim rodzicom.
W takim razie bardzo się cieszę
Bardzo przydatny post. Tak mało ludzi dba o swoje zdrowie. Jak obserwuję czasami w sklepach wybory produktów dokonane przez innych to się zastanawiam jak długo jeszcze ten naród będzie miał siłę i ochotę na cokolwiek.
Mnie przeraża kupowanie gotowców niewiadomo z jaką zawartością.
Bardzo fajnie napisałaś to, jest prosto i przystępnie podana wiedza. Myślę, ze każdemu się przyda.
Miło mi to słyszeć/czytać
Tak to ważne by wybierać zdrowe tłuszcze i dbać o hormonalny układ i serduszko.
Tak jest.
Jak zwykle krótko i konkretnie. Lubię takie merytoryczne posty.
Cieszę się.
Dziś na śniadanko gościło u mnie awokado. Uwielbiam zarówno na kanapki, jak i w sałatkach. Bardzo ciekawy artykuł.
U mnie gości codziennie.
Jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze to nie mam za dużej wiedzy, dobrze dowiedzieć się czegoś więcej.
Ja od stycznia zgłębiam ten temat
Bardzo dobrze, że piszesz o zdrowych tłuszczach. Z przyjemnością poszerzyłam wiedzę w tym zakresie.
Cieszę się.