Doczekaliśmy się długo wyczekiwanej wiosny i na dobre rozpoczął się sezon na to, co dzieci lubią najbardziej czyli… LODY. Znam zaledwie pojedyncze jednostki, które nie przepadają za tego typu przysmakiem. Podzielę się z Wami zatem przepisami jak zrobić lody domowe i sorbet.
Jeśli mam wybór najchętniej sięgam po sorbety, bo lubię ich intensywny owocowy smak. Coraz częściej są nam serwowane lody naturalne, które bardzo zyskały w ostatnim czasie na popularności. Sporo osób decyduje się też przyrządzać takie desery samodzielnie, głównie w myśl zasady „wiesz co jesz”. Jeśli jesteś rodzicem niejadka, który nie lubi owoców i warzyw, możesz spróbować przemycić je do jego diety właśnie w takiej formie.
Przepisy jak zrobić lody domowe i sorbet
Tak naprawdę nie potrzebujesz żadnego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy blender – jeden z moich ulubionych sprzętów kuchennych. Ci z Was, którzy śledzą mój profil na IG, zapewne zauważyli, że kochamy koktajle owocowo-warzywne i blender jest u mnie stale w użyciu. Jednak tematem tego postu będą podpowiedzi i przepisy jak zrobić lody domowe i sorbety, o koktajlach może innym razem.
Przepis na lody tradycyjne
Tradycyjne lody przygotowujemy z następujących składników:
- 500 ml śmietanki 30%,
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka.
Najpierw powinniśmy sparzyć jajka, aby wyeliminować ryzyko zakażenia salmonellą, wszak nie będziemy ich zagotowywać na późniejszym etapie. Oddzielamy białko od żółtka: białko ubijamy z 1/4 szkl.cukru na sztywną pianę, a żółtko blendujemy z pozostałą 1/4 szkl. cukru. Śmietankę także ubijamy, a następnie wszystko łączymy.
Jeśli mamy ochotę uatrakcyjnić lody śmietankowe wystarczy, że do blendera wrzucimy wybrane owoce i połączymy z bazą, albo wykorzystamy bakalie.
Ostatni krok to włożenie całości w formie do zamrażarki.
Sorbety owocowe i warzywne
Jeśli chodzi o składniki – wybierz dowolne owoce. Możesz sięgnąć też po warzywa. Opcji jest kilka – możemy zmiksować kilka smaków lub każdy z osobna.
Standardowo sorbety robimy z syropu, pozyskanego z zagotowanych owoców i cukru. W celu uzyskania konsystencji idealnej do spożycia go w formie lodów, po wystudzeniu po prostu blendujemy i mrozimy. Opcja łatwiejsza to zmiksowanie owoców. Można też do nich dodać jogurt naturalny lub ewentualnie mleko, co nada deserowi bardziej kremowej konsystencji.
My przygotowaliśmy sobie następujące smaki:
- Bananowy – dojrzałe banany pokroiliśmy w plasterki, skropiliśmy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i włożyliśmy do zamrażarki na kilka godzin. Po wyjęciu zmiksowaliśmy dodając nieco jogurtu naturalnego. Banany są źródłem potasu, ale także błonnika, magnezu, fosforu i wapnia. Zawierają też witaminy: A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych – magnezu, fosforu i wapnia.
- Ananasowy – kilka krążków ananasa z puszki rozrzedziliśmy syropem. Ananas zawiera mangan, ułatwiający wchłanianie wapnia, żelazo i miedź, pierwiastki dobrze wpływające na kości.
- Arbuzowy – usunęliśmy zbędne pestki, a następnie blender zmiksował nam miąższ. Arbuz to źródło przeciwutleniaczy, które działają antynowotworowo. Ponadto wspomaga pracę układu krążenia, obniża ciśnienie krwi oraz ma działanie moczopędne.
- Truskawkowy – truskawki zawierają dużo witaminy C, działają moczopędnie i dobrze wpływają na układ trawienny i mają właściwości przeciwnowotworowe.
- Szpinakowy – żeby nieco zoptymalizować smak dodaliśmy trochę ananasa i syropu. Szpinak zawiera żelazo, wapń, a ponadto witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz jod, mangan i karoten.
- pomarańczowy – wycisnęliśmy z owoców sok. Pomarańcze są źródłem witamin: C, B, B1, B3, B6, B12, A i P, beta-karotenu, błonnika, kwasu foliowego peptyn, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi, fosforu i selenu.
Można też wykorzystać na przykład sok marchewkowy, „posłodzony” sokiem jabłkowym, etc. Koniecznie sprawdźcie jak jeszcze można zrobić owocowe lody wodne >>.
Kolorowe lody
Każdy zblendowany smak można zamrozić osobno. My zrobiliśmy wielokolorowe sorbety – trochę pracy nas to kosztowało i było bardziej czasochłonne, ale efekt wizualny jest dodatkowym atutem. Wybraliśmy jednak i tak drogę na skróty. Żeby zrobić barwne desery wykorzystać można specjalnie przeznaczone do tego pojemniczki lub zwykłe plastikowe kubki. Sposób przygotowania jest prosty. Nalewamy warstwę, zamrażamy i uzupełniamy kolejną.
Tak zatem powstały nam m.in. kolorowe kuleczki, idealne do wafli lodowych, które dzieci chętnie zajadają.
Macie swoje sprawdzone przepisy jak zrobić lody domowe i sorbety? Jaki jest Wasz ulubiony smak/rodzaj?
Z nieba mi spadłaś z tymi przepisami. Z pewnością spróbuję!
koniecznie muszę zrobić takie domowe lody
Zrób, są pyszne.
Skorzystam z przepisu na bank
sorbeciki omnomnom!
Idealne na ochłodę w letnie dni. 🙂
Jutro na deser wykorzystam któryś pomysł na lody domowe:)
Nie pozostaje nic innego jak robić lody dla ochlody
Fajny pomysł na lody kolorowe! Zainspirowałaś mnie, zrobimy takie z córką 🙂
Dzieci uwielbiają lody wodne, ale zazwyczaj szybko mają załatwione gardła, więc przepis odpada, Za to jak z nieba spadłaś nam z przepisem na lody śmietankowe, często myślę by systematycznie robić je samodzielnie, przeraża mnie skład lodów kupnych z dodatkiem między innymi gumy guar. Lody smiertankowe zrobimy jutro z Twojego przepisu, to dobra motywacja.
Nigdy nie robiłam w domu lodów, ale chciałabym się kiedyś tego podjąć:)
To w sumie bardzo proste, muszę koniecznie takie przygotować:)
Przynajmniej człowiek wie co je:)
Świetny przepis, może i ja spróbuję zrobić własne lody… myślę, że bym wybrała smak bananowy ooo
Zapisuję w ulubionych! Piękne są te kolorowe lody. Robię w weekend 🙂
Moje ulubione lody, to lody truskawkowe. Żadne egzotyczne smaki nie zmienią mojego numeru jeden. 🙂
Fajny przepis, przynajmniej mam pewność co w środku siedzi, bo co do tych „prawdziwych lodów” ostatnio tak modnych mam coraz więcej wątpliwości.
Jakie to proste! Uwielbiam lody, więc może któryś przepis wypróbuję 🙂
Dzieci jak dzieci, ale ja też uwielbiam lody 😀
Już wiem co będę robiła jutro z moimi dzieciaczkami :)świetny pomysł na upalne dni 🙂 zdrowo i smacznie 🙂
Jeszcze nigdy nie robiłam domowych lodów i nie sądziłam, że to takie proste. Muszę dorobić się blendera, bo stary się zepsuł.
Namówiłaś mnie. Po powrocie do domu będę próbować Twoich przepisów. Dzisiaj widziałam naturalne lodybi smaku marchewki, buraka z jabłkiem oraz wasabi ostre. Nie odważyłam się ich spróbować. Natomiast wzięłam ciemny sezam – pyszności.
Świetne lody, kolorowe, smaczne i zdrowe, nie ma to jak domowe lody 🙂
Ja mam nawet maszyne do robienia lodow ale obecnie jestem na diecie , o zgrozo… Lody wygladaja wysmienicie <3
Twoje przepisy na lody są takie super, że chyba dzisiaj, noo może jutro bo sklepy zamknięte, zrobię 🙂 dzięki !!!