Znacie przepis na potrawy na-winie? Co się nawinie to do gara? W tym poście mam dla Was przepis na kociołek z ogniska – czyszczenie lodówki, zdrową alternatywę dla grilla. W naszej rodzinie wychodzimy z założenia, że wszystko co wiąże się z ogniem poza domem, powinno być nadzorowane i wykonane przez mężczyznę, bo wtedy smakuje lepiej 🙂 Obiady domowe i wszelkie inne wytwory pozostają w rękach kobiet.
Żeliwny kociołek – dlaczego warto się w niego zaopatrzyć?
Odkąd związałam się z moim obecnym mężem (w sumie jedynym jak do tej pory :-P) pamiętam, że podczas rozmów o potrawach, które warto przyrządzić na ognisku, zawsze padało słowo: „kociołek”. Zastanawiałam się czym wszyscy się tak zachwycają, skoro wrzucamy do niego najzwyczajniejsze składniki. Po każdej takiej pogadance słyszałam z ust mojego męża magiczne „TRZEBA to kupić” (przez lata nasłuchałam się o innych „trzeba”, ale to już taki typ). Miną szmat czasu i w końcu się zaopatrzyliśmy w żeliwny kociołek, bo zawsze były ważniejsze wydatki. Oczywiście jak przed każdym zakupem wymyślonym przez pana domu, włączał się jego instynkt Chucka Norrisa, w związku z czym czytał wzdłuż i wszerz cały Internet, żeby dowiedzieć się co, jak, z czym, po co i dlaczego? W wyniku powyższego to on odpowiada za czyszczenie, konserwację i przygotowywanie dań z tego wynalazku.
W zasadzie wszędzie można wyczytać, że w normalnych kuchennych warunkach nigdy nie uzyskamy smaku i aromatu potrawy jaki dadzą nam dania przygotowane w kociołku żeliwnym – i teraz z czystym sumieniem mogę Wam to potwierdzić. Naukowo potwierdzono też, że podczas gotowania żelazo z kociołka przenika do potraw – zatem taki sposób gotowania wskazany jest dla anemików.
Aby garnek ten posłużył nam długo potrzebna jest specjalna pielęgnacja, ale o tym napiszę innym razem 🙂
Kociołek z ogniska – czyszczenie lodówki
Nie będę wydłużać już wstępu – przechodzę do sedna sprawy. Jak przygotować kociołek? Zaopatrujemy się koniecznie w kapustę, najlepiej młodą, bo z takiej łatwiej oddzielić liście („starą” parzę, aby nie rozrywać liści na kawałki), otwieramy lodówkę i wyciągamy, co w niej mamy np.:
– paprykę w dowolnych kolorach,
– cebulę,
– kiełbasę,
– marchewkę,
– boczek surowy wędzony,
a do tego ziemniaczki.
Wszystko kroimy w kostkę lub talarki (ziemniaki muszą być dość grube, żeby się nie rozpadły). Potrzebna nam będzie też szklanka bulionu (najlepiej rosołku z własnej roboty) i sól.
Garnek smarujemy delikatnie tłuszczem, który zapobiega przywieraniu potraw. Sposób układania składników jest dość istotny, zwłaszcza lokalizacja kapusty 🙂 Reszta idzie warstwowo.
Dno wykładamy kapustą. Wrzucamy ziemniaczki (ja delikatnie je solę). Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, boczek i kiełbasę. W trakcie układania warstw musimy pamiętać że kapusta musi „otaczać” całą zawartość, więc odpowiednio dokładamy liście także na ściankach. Warstwę kończymy dodając sól i zakrywając ją kapustą, a potem powtarzamy wszystko od nowa.
Tuż przed przykryciem całości naszym zielonym warzywem wlewamy szklankę bulionu.
Pokrywę przykręcamy i wstawiamy całość do ogniska maksymalnie na 1 godz. 20 min. W tym czasie w zasadzie możemy się relaksować, pilnując ognia oczywiście. Robota robi się sama. Po wskazanym czasie garnek można otworzyć – zapach jest cudowny, a całość wygląda tak:
Za pomocą drewnianej łyżki (aby nie uszkodzić powierzchni), nakładamy porcje na talerze. Cebuli nie czuć w ogóle, a kapusta jest tak miękka, że nawet moje dzieci, które akurat za tym warzywem nie przepadają, pałaszują wszystko, aż uszy się trzęsą.
Oczywiście robiąc kociołek z ogniska na zasadzie czyszczenia lodówki możecie dodać i inne rzeczy, a za każdym razem uzyskacie inny i niepowtarzalny smak. Wizualnie może to nie zachwyca, ale w smaku – niebo w gębie! Poza tym sam fakt spożywania obiadu na świeżym powietrzu sprawia, iż wszystko jest pyszniejsze! Kto z Was ma ochotę?
To są smaki, które kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami na Węgrzech 🙂 Tata przyrządzał „kociołek” na obiad i do dziś wychodzi mu najlepszy na świecie 🙂
Ale cudny pomysł. Muszę się za takim rozejrzeć 👍🏼
Wart przez internet kupić 🙂
smaczne
Dania z kociołka są wyśmienite! Czy jarskie czy z mięsem wszystkie są przepyszne
Dokładnie, mają zupełnie inny smak.
Musimy się zaopatrzyć w taki kociołek 🙂 Miałam okazję jeść takie danie 🙂 Było pyszne 🙂
Przyjedziecie do nas to zrobię.