Znacie przepis na potrawy na-winie? Co się nawinie to do gara? W tym poście mam dla Was przepis na kociołek z ogniska – czyszczenie lodówki, zdrową alternatywę dla grilla. W naszej rodzinie wychodzimy z założenia, że wszystko co wiąże się z ogniem poza domem, powinno być nadzorowane i wykonane przez mężczyznę, bo wtedy smakuje lepiej Obiady domowe i wszelkie inne wytwory pozostają w rękach kobiet.
Żeliwny kociołek – dlaczego warto się w niego zaopatrzyć?
Odkąd związałam się z moim obecnym mężem (w sumie jedynym jak do tej pory :-P) pamiętam, że podczas rozmów o potrawach, które warto przyrządzić na ognisku, zawsze padało słowo: „kociołek”. Zastanawiałam się czym wszyscy się tak zachwycają, skoro wrzucamy do niego najzwyczajniejsze składniki. Po każdej takiej pogadance słyszałam z ust mojego męża magiczne „TRZEBA to kupić” (przez lata nasłuchałam się o innych „trzeba”, ale to już taki typ). Miną szmat czasu i w końcu się zaopatrzyliśmy w żeliwny kociołek, bo zawsze były ważniejsze wydatki. Oczywiście jak przed każdym zakupem wymyślonym przez pana domu, włączał się jego instynkt Chucka Norrisa, w związku z czym czytał wzdłuż i wszerz cały Internet, żeby dowiedzieć się co, jak, z czym, po co i dlaczego? W wyniku powyższego to on odpowiada za czyszczenie, konserwację i przygotowywanie dań z tego wynalazku.
W zasadzie wszędzie można wyczytać, że w normalnych kuchennych warunkach nigdy nie uzyskamy smaku i aromatu potrawy jaki dadzą nam dania przygotowane w kociołku żeliwnym – i teraz z czystym sumieniem mogę Wam to potwierdzić. Naukowo potwierdzono też, że podczas gotowania żelazo z kociołka przenika do potraw – zatem taki sposób gotowania wskazany jest dla anemików.
Aby garnek ten posłużył nam długo potrzebna jest specjalna pielęgnacja, ale o tym napiszę innym razem
Kociołek z ogniska – czyszczenie lodówki
Nie będę wydłużać już wstępu – przechodzę do sedna sprawy. Jak przygotować kociołek? Zaopatrujemy się koniecznie w kapustę, najlepiej młodą, bo z takiej łatwiej oddzielić liście („starą” parzę, aby nie rozrywać liści na kawałki), otwieramy lodówkę i wyciągamy, co w niej mamy np.:
– paprykę w dowolnych kolorach,
– cebulę,
– kiełbasę,
– marchewkę,
– boczek surowy wędzony,
a do tego ziemniaczki.
Wszystko kroimy w kostkę lub talarki (ziemniaki muszą być dość grube, żeby się nie rozpadły). Potrzebna nam będzie też szklanka bulionu (najlepiej rosołku z własnej roboty) i sól.
Garnek smarujemy delikatnie tłuszczem, który zapobiega przywieraniu potraw. Sposób układania składników jest dość istotny, zwłaszcza lokalizacja kapusty Reszta idzie warstwowo.
Dno wykładamy kapustą. Wrzucamy ziemniaczki (ja delikatnie je solę). Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, boczek i kiełbasę. W trakcie układania warstw musimy pamiętać że kapusta musi „otaczać” całą zawartość, więc odpowiednio dokładamy liście także na ściankach. Warstwę kończymy dodając sól i zakrywając ją kapustą, a potem powtarzamy wszystko od nowa.
Tuż przed przykryciem całości naszym zielonym warzywem wlewamy szklankę bulionu.
Pokrywę przykręcamy i wstawiamy całość do ogniska maksymalnie na 1 godz. 20 min. W tym czasie w zasadzie możemy się relaksować, pilnując ognia oczywiście. Robota robi się sama. Po wskazanym czasie garnek można otworzyć – zapach jest cudowny, a całość wygląda tak:
Za pomocą drewnianej łyżki (aby nie uszkodzić powierzchni), nakładamy porcje na talerze. Cebuli nie czuć w ogóle, a kapusta jest tak miękka, że nawet moje dzieci, które akurat za tym warzywem nie przepadają, pałaszują wszystko, aż uszy się trzęsą.
Oczywiście robiąc kociołek z ogniska na zasadzie czyszczenia lodówki możecie dodać i inne rzeczy, a za każdym razem uzyskacie inny i niepowtarzalny smak. Wizualnie może to nie zachwyca, ale w smaku – niebo w gębie! Poza tym sam fakt spożywania obiadu na świeżym powietrzu sprawia, iż wszystko jest pyszniejsze! Kto z Was ma ochotę?
To są smaki, które kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami na Węgrzech Tata przyrządzał „kociołek” na obiad i do dziś wychodzi mu najlepszy na świecie
Ale cudny pomysł. Muszę się za takim rozejrzeć
Wart przez internet kupić
smaczne
Dania z kociołka są wyśmienite! Czy jarskie czy z mięsem wszystkie są przepyszne
Dokładnie, mają zupełnie inny smak.
Musimy się zaopatrzyć w taki kociołek Miałam okazję jeść takie danie Było pyszne
Przyjedziecie do nas to zrobię.