Szybka i łatwa babka cytrynowa
Już kiedyś wspominałam, że moja Córka zawsze chętnie pomaga mi w różnych kuchennych czynnościach. Muszę przyznać, że wychodzi jej to bardzo sprawnie. Dzisiaj nabrałam ochoty na coś słodkiego, a z racji, że zapasów nie ma 🙂 trzeba wykorzystać to, co jest w domu. Efektem jest babka cytrynowa, szybka do wykonania i niezawodna, a przy tym wykonana w ok. 75%-80% przez moją pomocnicę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
– 2 szkl. mąki,
– 1 szkl. cukru,
– 4 jajka,
– 200g margaryny,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– sok z cytryny, ew. skórka.
Dodatkowo:
– forma do ciasta,
– mikser,
– 2 miski,
– trochę bułki tartej,
– szczypta soli,
– drewniana łyżka,
– opcjonalnie wyciskarka do cytrusów.
Wykonanie:
1. Cytrynę „kulamy”, łatwiej będzie ją wycisnąć.
2. Wyciskamy sok (to czego nie dała rady wycisnąć Hania, zrobiłam ja).
3. Formę smarujemy i posypujemy bułką tartą (można wyłożyć oczywiście papierem do pieczenia).
4. Margarynę roztapiamy i studzimy.
5. Białka oddzielamy od żółtek (tę czynność najbardziej lubi moja pomocnica. Najlepiej wychodzi jej rozbijanie jajek, a dalej już muszę walczyć, żeby pozwoliła sobie pomóc, bo inaczej nic z tego nie będzie). Żółtka ubijamy.
6. Dodajemy pomału cukier.
7. Gdy dokładnie rozmieszamy, do masy dodajemy tłuszcz i sok, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
8. Kolejny krok: ubijamy białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
9. Za pomocą drewnianej łyżki przekładamy białko do masy i delikatnie mieszamy.
10. Całość przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45min. w temp. 180 st.